Ruim de helft van de jongeren verdient in de zomer wat extra’s. Er bestaan wel de nodige misverstanden over vakantiewerk. Arbeidsrechtadvocaat Sonia Beedie, van het gerenommeerde advocatenkantoor Pellicaan Advocaten, legt in een serie uit waar je op moet letten.
Deel 1 ging over het arbeidscontract, deel 2 over vakantie en doorbetaling bij ziekte en deel 3 over de belangrijkste arboregels. Het vierde – en laatste – deel zoomt in op de vraag of je je kind mag laten werken in je familiebedrijf.
Klusjes en licht werk
Welk bijbaantje je kind mag hebben, hangt af van de leeftijd. 13- en 14-jarigen mogen alleen klusjes doen en licht werk. Denk bijvoorbeeld aan oppaswerk, betaalde karweitjes in huis of huis-aan-huisbladen bezorgen. Werken in een fabriek of in een horecagelegenheid waar alcohol wordt geschonken is bijvoorbeeld nog niet toegestaan.
Landbouwbedrijf of winkel aan huis
Heb je een landbouwbedrijf of een winkel, dan mag je kind (of pleeg- of adoptiekind) ook daar aan de slag, mits het bedrijf één geheel vormt met je woonhuis, zegt Beedie. Maar let op: dit geldt dus niet voor andere bedrijven aan huis.
Restricties in werktijd
Verder zijn er restricties in het aantal uren dat je kind aan de slag mag. Zo mag je kind niet meer dan vijf dagen per week werken. Ook geldt er een maximale arbeidsduur van twaalf uur per week. Verder mag je kind op dagen dat hij of zij naar school gaat, maximaal twee uur werken en op andere dagen (weekends en vakantiedagen) hooguit zeven uur per dag.
Je dertien- of veertienjarige kind op je eigen bedrijf laten werken mag dus wel, mits het een landbouwbedrijf of winkel aan huis is en mits je kind niet te veel uren draait.
Vanaf 16 jaar meer vrijheid
In de jaren erna is meer werk toegestaan en is de maximaal toegestane werktijd ruimer. Is je kind 16 of 17 jaar, dan mag het bijna elk soort werk doen, behalve gevaarlijk werk, werk tegen stukloon en werk in een lawaaiige omgeving. Daarnaast mag het werk je kind niet belemmeren om naar school te gaan.